Meditatie is een weg naar zelfontdekking. Het leert je één zijn met je denken, je lichaam, je adem… Voor meditatie neem je de tijd om stil te zijn en geef je jezelf toestemming om niets te hoeven doen.

Er zijn diverse meditatie methoden om de stilte aan te raken. Binnen de meditatieworkshops/lessen nodig ik je uit om je aandacht naar jezelf te richten, waarbij ik met regelmaat de adem inzet. Daarnaast maak ik gebruik van mantra’s, visualisaties en boeddhistische meditatie methoden. Naast de maandelijkse Mantra Flow organiseer ik meditatieworkshops en jaarlijks geef ik een meditatiecursus. Ook ‘mala maken’ en ‘journaling’ vormen onderdeel van het aanbod meditatie van Yoga Enzo.

Mediteren kent gunstige effecten:
* Meditatie kan het geheugen versterken en ons alerter maken
* Meditatie helpt het lichaam te ontspannen en de gevolgen van stress te bestrijden
* Meditatie kan de nachtrust bevorderen

Zie onderstaande informatie over meditatieve momenten bij Yoga Enzo:

Meditatie Uur
zondag 27 oktober 09.30-10.30
Kosten: € 11,00
Mediteer je mee bij Yoga Enzo? Het is een uurtje om te overdenken, ontspannen en bovenal te ont-moeten in stilte. Keer op keer zal de aangeboden meditatie anders zijn. Een ademmeditatie, visualisatie, boeddhistische meditatie en momenten van stilte. Uiteraard wordt de meditatie afgesloten met een mantra.Na afloop is er een nazit met koffie/thee, iets lekkers…

Mantra Flow
tweede zaterdagochtend van de maand 10.00-11.00
Data: 14 september I 12 oktober I 9 november
Kosten: € 11,00 per keer (inclusief koffie/thee en homemade koek/cake)
Dit moment omvat mantra’s, momenten van samen stil zijn en meditatie.

Mala maken & mantra’s reciteren
Data: zaterdag 2 november 09.30-14.30
Kosten: € 55,00
Maak je eigen mala! Dat kan deze dag bij Yoga Enzo. Iedereen maakt zijn eigen mala van houten kralen. Wanneer deze klaar is, lunchen we met elkaar en na het eten gaan we met de mala’s aan de slag. Je krijgt uitleg over het gebruik ervan en zullen we mantra’s reciteren met mala. Uiteraard neem jij je eigen gemaakte mala en uitleg op papier mee naar huis.
Een mala is een Indiaas/boeddhistisch gebedssnoer van 108 kralen. Tijdens mantrameditatie wordt de mala gebruikt. Bij iedere kraal reciteer je een mantra (een heilige tekst). Het reciteren van mantra’s met behulp van een mala maakt je geest veelal kalm en gaat gepaard met meditatie.
Deze workshop is inclusief thee/koffie en homemade lekkers, een lunch, en materiaal  om de mala te maken.

Meditatie cursus à 3 lessen
Mediteren is niet moeilijk wanneer je je denken opzij zet, maar hoe doe je dat? In deze cursus leer je hoe je kunt mediteren. Tijdens deze avonden zijn er veel meditatieve momenten. Je ontvangt uitleg in  een cursusmapje, handvatten en huiswerkopdrachten.

Yoga Enzo ‘Journaling’
Journaling is hip, leuk en inspirerend! Papier is de basis van deze workshop. Wanneer je denken en gedachten loslaat op papier ontstaat er verstilling en vertrouwen. Wanneer je themagericht je denken op papier zet, ontstaat er ruimte en zet je de deur van inspiratie open. Het werken op papier is keer op keer verschillend, zo kan er gewerkt worden met schrijfoefeningen, dichtvormen, tekenen, handlettering en het maken van collages. Yoga Enzo ‘Journaling’ is een prachtige mix van mindfulness en meditatie, soms in combinatie met yoga.

Mindfulness meditatie (meditatie uur)
Door het gehaaste leven van alle dag gaan we veelal voorbij aan gewaarwording. We verliezen onze aandacht in de dingen waarvan we denken die we ‘moeten’ doen, waardoor we lijken te vergeten vredig te zijn in het hier & nu. Gewaarwording en de ademhaling vormt de rode draad van deze mindfulnessmeditatie.

Yoga Enzo Wandeling
Een wandeling georganiseert door Yoga Enzo, met: yogaoefeningen, adem- en meditatieve oefeningen. Aan het einde van de wandeling zullen we met elkaar lopen naar Yoga Enzo aan de Hoogstraat 68 en ons opwarmen aan koffie/thee met ontbijtkoek. Bij slechte weersomstandigheden is het alternatief een ontwaken in de yogastudio aan de Hoogstraat 68 met een anderhalf uur durende yogasessie met daarin eveneens aandacht voor de adem en een meditatie.
(verzamelpunt: bij de mozaïek zitmuren aan de Hoflaan)