Meditatie is een weg naar zelfontdekking. Het leert je één zijn met je denken, je lichaam, je adem… Voor meditatie neem je de tijd om stil te zijn en geef je jezelf toestemming om niets te hoeven doen.

Er zijn diverse meditatie methoden om de stilte aan te raken. Binnen de meditatieworkshops/lessen nodig ik je uit om je aandacht naar jezelf te richten, waarbij ik met regelmaat de adem inzet. Daarnaast maak ik gebruik van mantra’s, visualisaties en boeddhistische meditatie methoden. Naast de maandelijkse Mantra Flow organiseer ik meditatieworkshops en jaarlijks geef ik een meditatiecursus. Ook ‘mala maken’ en ‘journaling’ vormen onderdeel van het aanbod meditatie van Yoga Enzo.

Mediteren kent gunstige effecten:
* Meditatie kan het geheugen versterken en ons alerter maken
* Meditatie helpt het lichaam te ontspannen en de gevolgen van stress te bestrijden
* Meditatie kan de nachtrust bevorderen

Mantra Flow In Concert
zaterdag 8 december 11.30-13.00
kosten: € 17,50 (met verse vegetarische soep, koffie/thee met homemade lekkers)
Dit keer pakt Yoga Enzo uit met de Mantra Flow van december. Bij wisseling van de seizoenen wordt de Mantra Flow Special gepland. Uiteraard is het een moment met mantra’s, stilte, meditatie en bovenal muziek. Samen met Fabian (bespeelt bansuri en tanpura) en Robert (bespeelt gitaar) verkeert  Carolien in goed muzikaal gezelschap. De mantra’s begeleidt zij op gitaar/ukelele vergezeld door het gitaarspel van Robert of de klanken van de bansuri. De tanpura met daarbij een mantra brengt een stukje India naar de Hoogstraat in Vlaardingen.

Yoga Enzo Wandeling
zaterdag 1 – 15 december en 5 januari 08.00-09.30u
kosten: € 17,50 per keer
Tijdens de wintermaanden zal meerdere keren een wandeling worden georganiseerd door Yoga Enzo, met: yogaoefeningen, adem- en meditatieve oefeningen. Aan het einde van de wandeling zullen we met elkaar lopen naar Yoga Enzo aan de Hoogstraat 68 en ons opwarmen aan koffie/thee met ontbijtkoek. Bij slechte weersomstandigheden is het alternatief een ontwaken in de yogastudio aan de Hoogstraat 68 met een anderhalf uur durende yogasessie met daarin eveneens aandacht voor de adem en een meditatie.
(verzamelpunt: bij de mozaïek zitmuren aan de Hoflaan)

Licht-meditatie
zaterdag 22 december 09.00-10.30
kosten: € 16,00
Een meditatie om aandacht te hebben voor het licht tijdens de donkere dagen rondom kerst. Open je hart en raak je innerlijk licht aan.

Mantra Flow
zaterdagen 12 januari, 9 februari, 9 maart 10.00-11.00
kosten: € 11,00 per keer
Iedere tweede zaterdag van de maand bied ik een Mantra Flow aan, waarbij naast mantra’s aandacht gaat naar een meditatie en samen stil te zijn. Een mantra is een heilige tekst welke is terug te vinden in het hindoeïsme en boeddhisme. Deze wordt van oorsprong gereciteerd met een mala (gebedssnoer), maar vandaag de dag ook op muziek gezongen. Bij de Mantra Flow zal ik mijn liefde voor muziek laten weerklinken en zal ik met regelmaat de mantra’s laten horen in combinatie met gitaar/ukelele of percussie.

Meditatie cursus à 3 lessen
kosten: € 62,50
Mediteren is niet moeilijk wanneer je je denken opzij zet, maar hoe doe je dat? In deze cursus leer je hoe je kunt mediteren. Tijdens deze avonden zijn er veel meditatieve momenten. Je ontvangt uitleg in  een cursusmapje, handvatten en huiswerkopdrachten.
(voorjaar 2019)

Mala maken & mantra’s reciteren
Een mala is een Indiaas/boeddhistisch gebedssnoer van 108 kralen. Tijdens mantrameditatie wordt de mala gebruikt. Bij iedere kraal reciteer je een mantra (een heilige tekst). Het reciteren van mantra’s met behulp van een mala maakt je geest veelal kalm en gaat gepaard met meditatie. Op deze zaterdag maak je een eigen mala van houten kralen, dat brengt plezier met zich mee en ontspanning. Na de lunch ga je de mala gebruiken, we mediteren en reciteren mantra’s.
(begin 2019)

Yoga Enzo ‘Journaling’
Journaling is hip, leuk en inspirerend! Papier is de basis van deze workshop. Wanneer je denken en gedachten loslaat op papier ontstaat er verstilling en vertrouwen. Wanneer je themagericht je denken op papier zet, ontstaat er ruimte en zet je de deur van inspiratie open. Het werken op papier is keer op keer verschillend, zo kan er gewerkt worden met schrijfoefeningen, dichtvormen, tekenen, handlettering en het maken van collages. Yoga Enzo ‘Journaling’ is een prachtige mix van mindfulness en meditatie, soms in combinatie met yoga.
(januari/februari 2019)

Mindfulness meditatie
Door het gehaaste leven van alle dag gaan we veelal voorbij aan gewaarwording. We verliezen onze aandacht in de dingen waarvan we denken die we ‘moeten’ doen, waardoor we lijken te vergeten vredig te zijn in het hier & nu. Gewaarwording en de ademhaling vormt de rode draad van deze mindfulnessmeditatie. Aan het einde zal een bodyscan zijn.
(februari/maart 2019)