Yoga: een goed besluit

Als 16-jarige puber startte ik met yoga. Het was in een studentenhuis waar ik sliep wanneer we met elkaar waren uit geweest. Eén iemand stond hoe dan ook gedisciplineerd om acht uur op en deed zijn yogabeoefening in de gemeenschappelijke ruimte. Hij reciteerde met een mala (Indiaas gebed snoer) heilige teksten in het Sanskriet en hij bewoog zich in allerlei lichaamshoudingen, statisch of dynamisch. Het zag er prachtig uit in de diffuus verlichte met wierook ruikende ruimte. Ik besloot mee te doen en ervoer een kalmte in mij die ik niet herkende. Stilletjes reciteerde ik mantra’s mee, ik snapte niet wat ik zei. De teksten waren tongenbrekers, maar het was fijn te doen.

Destijds stond yoga in het geiten-wollen-sokken imago, vond ik zelf. Ik zette door als jongste deelnemer, zoals destijds veelal het geval was. Dat resulteerde in een ongekende nieuwsgierigheid en ik bezocht velerlei plaatsen om meer en meer te ervaren en leren over de yogafilosofie. Zo leerde ik ook een wereld van meditatie kennen en het gebruik van mantra’s maakte entree in mijn leven…

Yoga maakte een ontwikkeling door: het geiten-wollen-sokken imago maakte plaats voor een algemeen goed. Er zijn steeds meer yogascholen en plaatsen waar je yoga kunt beoefenen ontstaan. Iedere yogadocent, iedere plek voor yogabeoefening trekt eigen publiek. De diversiteit groeit.

In loop der jaren volgde ik diverse opleidingen en scholingen. Het begon met opleidingen bij Osmose in Den Haag voor hatha yoga- en meditatiedocent. Dat breidde ik uit met scholingen zwangerschapsyoga, kundalini yoga, yin yoga en ook het coachen vanuit het mindfulness gedachtegoed werd onderdeel van het aanbod van Yoga Enzo. Ook mijn liefde voor muziek vormde onderdeel van wat Yoga Enzo je biedt.

Ruim 14 jaar geleden gaf ik mijn eerste yogales. Dat was spannend, maar ik had er plezier in. Yogalessen verzorgen vind ik al jaren niet spannend meer, maar het plezier is nog altijd aanwezig. Wanneer een yogales begint en ik mensen in stilte zie zitten, vind ik het mooi hoe divers een groep is. Ieder zijn eigen uniciteit, eigen wijs-heid en een moment aangaat te ont-moeten. Tijdens de les wordt er soms gelachen of een traan die als een parel op een wang aanwezig is bij het horen van een mantra. Alles mag er zijn. Ik ben trots op al die mensen die een stap op de yogamat zetten.

Redenen voor het volgen van een yogales is uiteenlopend. De één is herstellende van een burn-out, de ander ontsnapt uit een druk gezinsleven… Een moment van rust tijdens het afstuderen of na een volle werkweek. Redenen zijn divers om te starten met yogabeoefening, maar bij iedereen geldt: ‘hoofd uit, hart aan’.

4 januari 2021